Det finns jättemånga konstnärer och konstverk som blivit kända över hela världen. En stor del av jordens befolkning har ofta hört namnen på några av de populäraste konstnärerna, men de kanske inte känner till så mycket mer. Möjligtvis har de hört talas om konstnärens mest populära verk, men inte mer än så. Att några av konstnärerna är mer kända än andra, har lett till att dessa konstnärernas verk är väldigt dyra att få tag på, vissa finns dessutom endast tillgängliga att se på museum på olika platser i världen. Pablo Picasso är en av de mest välkända konstnärerna.

Om Pablo Picasso

Pablo Picasso föddes i oktober år 1881 i Malaga, Spanien och anses idag en av de mest välkända konstnärerna genom tiderna. Dock var han inte endast aktiv som konstnär utan han var även en väldigt begåvad poet. Picasso levde ett mycket långt liv, han gick bort våren 1973.

Det var inte en förvåning att Pablo började jobba som konstnär med tanke på att José Ruiz u Blasco, hans pappa, arbetade både som konstprofessor och som målare. Det var Pablos pappa som började lära honom grunderna i bildkonst. José lärde honom även oljemålning samt hur man tecknade figurer. Pablo visade sin talang redan som ung och de flesta insåg tidigt att han skulle kunna bli en otroligt skicklig konstnär. Det var redan som åttaåring som Pablo målade en oljemålning som kom till att bli riktigt omtalad. Målningen, Picador, signerades inte med Picasso-namnet, utan det var först ett par år senare som Pablo började använda namnet Picasso som signatur på alla sina konstverk.

Under sitt liv studerade Pablo Picasso vid flera olika konstskolor, men han spenderade mest tid i Barcelona. En av anledningarna till att han studerade på flera skolor berodde bland annat på att hans pappa arbetade vid många av dessa. Pablos tidiga verk målade han främst under tiden han gick i skolan. Han blev då inspirerad av stilar och motiv som han stött på genom tidningar, både i Barcelona men även de gånger han besökte Paris. Mellan år 1901 fram till 1904 gjorde han ett antal målningar som kom till att bli kända under ”den blå perioden”. Dessa målningar föreställer nämligen främst lidande och fattiga människor.

Under sin tid har Pablo dessutom skapat flera skulpturer som också blivit väldigt kända runt om i världen, och som går att se i utställningar.

Pablo Picassos mest kända verk

Det är möjligt att se ett flertal av Pablos verk på museum runt om i världen. Det finns bland annat hela Picassomuseum, ett i Antibes, Frankrike, men även ett i huvudstaden Paris, i Barcelona och Malaga. Museet som öppnades i Pablos hemstad öppnades av hans släktingar.

Kul fakta om Pablo Picasso är att han var med om att uppfinna kollaget, som idag är en känd konstform.