När det kommer till din inredning räknas vanligtvis endast möbler och dekoration. Men många väljer att börja tänka på inredningsstilen redan när huset byggs/renoveras. Golvet är då en stor del som kan leda till att ett rum ser ut som du önskar eller helt galet. Det finns en lång lista med olika golvsorter, och vissa passar bäst i vissa rum.

Om du är osäker på vilka golv du kan välja mellan kan du besöka Stenbolaget.se. De har nämligen ett stort utbud med alla möjliga golv, både för inomhus- och utomhusbruk. Hos stenbolaget.se kan du även hitta tips och råd angående allt som har med golv att göra.

För att göra det lite lättare för dig att välja rätt golv kommer här några tips du bör tänka på.

Slitage

Det första du bör fundera på är hur mycket ditt golv kommer slitas. Man kan säga att golvet i hall, badrum och kök ofta slits lite mer jämfört med golvet i sovrummet eller vardagsrummet. Om det rum du ska välja golv till är ett med högt slitage bör du alltså välja ett golv som är lite mer slitstarkt. Det kan vara vinylgolv, eller en plastmatta. Självklart kan du ändå välja andra typer av golv om så önskas. I rum där slitaget är mindre kan det dock fungera bäst med heltäckningsmatta, laminatgolv, parkettgolv eller ett fint trägolv. Du kan hitta fler tips på hur du väljer golv genom att söka på nätet.

Känsla i rummet

Vilket golv du väljer måste även passa med den känsla du vill ska finnas i rummet. Ljusa golv kommer reflektera ljus, vilket innebär att det ger rummet en känsla av att vara lite större. Det kan därför vara smart att välja ljusa alternativ i små rum. Mörka rum ger motsatt känsla, så det är bäst att välja mörkare golv i stora rum. Mörkare golv ger även en lite mysigare känsla. Du kan välja mörkt golv och ljusa möbler ifall du vill skapa en bra kontrast.

Vilken inredningsstil har du?

Sist men inte minst bör du alltid ta inredningsstilen i åtanke. Om ditt hem är i en äldre byggnad kan det passa bättre om du väljer golv i material som också känns äldre. Det kan vara fiskbensparkett, linoleum eller liknande. Om du vill ha en mer modern känsla kan du ta en titt på golv i vinyl eller laminat. Men eftersom golvet ofta redan finns innan du börjar inreda är det inte alltid säkert att du kan välja golv efter inredningsstil. Då får du istället välja inredning efter golvet.

Kort sagt bör du tänka på slitage, känsla, utseende och färg. Du kan även ta hjälp av en inredningsarkitekt ifall du behöver lite mer hjälp.