Vincent van Gogh, eller som han egentligen hette Vincent Willem van Gogh, är en mycket välkänd konstnär från Nederländerna. Van Gogh är dock inte endast känd för att ha varit en konstnär, utan även en mycket inflytelserik person i historian om den västerländska konsten. Under sitt liv skapade han flera fantastiska konstverk samt oljemålningar, ett flertal av dessa föreställer landskap, porträtt och stilleben. Det unika med van Goghs målningar är att de har karaktärsdrag som anses vara djärva och i symboliska färger. Många målningar har dessutom uttrycksfulla och impulsiva penseldrag. Allt detta har bidragit till grundandet och skapandet av konsten som anses vara mer modern.

Om Vincent van Gogh

Vincent föddes år 1853 i Nederländerna. Trots att han skapade målningar och konstverk som idag anses vara värdefulla levde han inte med stora rikedomar. Det var istället tvärtom, han led både av fattigdom samt mentala sjukdomar vilket led till att han tog livet av sig när han var 37 år.

Mellan 1866 – 1868 studerade Vincent van Gogh på en skola där han fick målarlektioner av Constant Cornelius Hujsmans, en lärare och konstnär. Efter skoltiden arbetade Vincent bland annat som konsthandlare, han anställdes år 1869 av en konstfirma.. Karriären som konstnär började han inte fokusera på, på riktigt, förrän år 1880.

Vincents sista år

Vincent flyttade till Frankrike år 1886 där han bodde tillsammans med Theo, sin bror. Han hade dessutom sin ateljé hemma hos sin bror. Bostaden låg i området Montmartre vilket är ett känt konstnärligt område som ligger i Paris. Han stannade hos brodern till år 1888 och flyttade sedan till södra Frankrike, till staden Arles, där han bosatte sig i ”det gula huset”, vilket var ett hus med några lägenheter. Under tiden där utvecklade han sin personliga stil som han idag är känd för.

Under Vincents tid i staden Arles bjöd han in en annan konstnär som bodde, och målade med honom, under ett par månader. Därefter kom tyvärr Vincent till att drabbas av mentala sjukdomar som ledde till att han började bråka med den andra konstnären, som till slut valde att flytta därifrån.

De mentala sjukdomarna blev värre, det ledde till att Vincent skar av sig sitt ena öra. Det sägs att han skulle ge det till en prostituerad kvinna.