För att få ett hem som upplevs som inbjudande och genomtänkt är det en bra idé att inreda med tavlor. Det finns massor med snygga och tilltalande tavlor att inreda med. Tavlor och konst är inredningsdetaljer som verkligen kan göra rummet levande och tilltalande. Det finns dock en del saker att tänka på när du ska sätta upp tavlor och konst i hemmet för att det ska bli snyggt.

Häng tavlorna i rätt höjd

En sak som du ska tänka på när det kommer till tavlor är att inte hänga dem för högt. Motivet ska helst av allt vara i ögonhöjd för betraktaren för att det ska ge ett harmoniskt intryck. Om tavlan hänger för högt kan det ge en känsla som att den ska ramla över den som tittar. En tumregel är att det ska vara ungefär 150 centimeter från golvet till mitten av tavlan. Om du gör en tavelvägg är det viktigt att det finns en linje för att det ska bli vilsamt för ögat. Det kan vara att det är en linje i nederkant, i mitten eller överkant. Storleken på konsten du sätter upp har också betydelse för inredningen. En för liten tavla på en stor vägg kan se väldigt ynklig ut och om den är för stor på en liten vägg kan tavlan ta över hela rummet.

Byt konst emellanåt

När det kommer till inredning och tavlor kan du försöka tänka utanför boxen. Du kan exempelvis ställa en tavla på golvet lutande mot väggen, på en byrå eller stol. Det finns egentligen inga rätt eller fel och det är ingen som säger att tavlor endast ska hänga på väggen. När du ska välja motiv är det viktigaste att det är genomtänkt och tilltalar dig. Motivet ska helst spegla din personlighet och gå i linje med din stil. Om du vill ha variation i din inredning kan du byta motiv emellanåt. Det kan ge nytt liv till inredning och rummet. Du kan även flytta om den konst som du har om du vill få till en förändring. Placera tavlor på platser som du inte tänker att en tavla platsar på, exempelvis inne på toaletten.