Guernica är en vacker målning som skapades av Pablo Picasso år 1937. Den föreställer staden Guernica som tyvärr förstördes samma år som målningen kom till. Den baskiska staden blev förstörd i samband med inbördeskriget i Spanien. Målningen blev därefter en typ av minnesmärke för alla spanjorer.

Den största målningen från Picasso

Guernica målningen är den allra största som Pablo Picasso någonsin gjort. Den har en storlek på 349 gånger 776 centimeter. Förutom att det är Pablos största anses den även vara den mest ambitiösa målningen han gjort. Idag finns den tillgänglig på Museo Reina Sofia, ett museum i Spanien.

Pablos syfte med Guernica var att ställa ut den vid världsutställningen som hölls i Paris. Första gången den visades upp var samma år som den målades, 1937. Efter inbördeskriget i Spanien flyttades tavlan från landet, den hölls istället i New York under ett antal år. Målningen kom tillbaka till Spanien i början på 1980-talet. Anledningen till att tavlan fick komma tillbaka till hemlandet berodde på att landet blev återigen en demokrati.

Dock har det tillverkats ett antal reproduktioner av Guernica. En av dessa finns i New York, på FN högkvarter.