Ett hem vars väggar pryds av ramar och tavlor upplevs oftast som mer ombonat. Tavlor i fina ramar gör att inredningen upplevs som genomtänkt. Men för att få till det riktigt bra är det viktigt att tänka till. Ett vanligt fel som många gör är att hänga upp ramarna för högt. Motivet ska helst vara i ögonhöjd för att tavlan ska ge ett harmoniskt intryck. En grundregel som du kan gå efter är att det ska vara cirka 150 centimeter från golvet till tavlans mittpunkt. Det är nämligen den genomsnittliga ögonhöjden. Om du vill skapa en tavelvägg eller sätta flera ramar bredvid varandra kan det vara en god idé att ha en linje eftersom det är vilsamt för ögat. Linjen kan vara i nederkant, mitten eller överkant på ramarna. Om du sätter upp tre ramar bredvid varandra är det viktigt att tänka på att ha ett lagom mellanrum mellan varje ram.

Hitta balans mellan väggen och tavlan

När du ska välja konst att sätta upp på väggen ska du tänka på att en liten tavla på en stor vägg kan upplevas som väldigt ynklig, och tvärtom med en stor tavla på en liten vägg. En stor tavla tar över hela rummet. Det gäller att försöka hitta en bra balans. På en stor vägg kan en tavelvägg vara ett bättre alternativ och på en liten vägg 2-3 mindre tavlor. Ett tips är att du prövar dig fram vad som passar på din vägg. Sen är det inte bara väggarna som det är viktigt att hitta en bra balans för. Nuförtiden är det vanligt att hela hemmet dekoreras i vintage. Ett tips är att spana in unika vintage krukor från bergs potter för att inspireras och förgylla hemmet i riktigt snygg vintage stil.

Tavelväggen är här för att stanna

Tavelväggen är verkligen här för att stanna och att göra en sådan är ett väldigt bra sätt att få en fin och personlig inredning. När du gör en tavelvägg är det bra om motiven eller ramarna har något gemensamt. Det finns många ramar i olika material, allt från metallramar i svart till olika träramar. Antingen gör du en tavelvägg där motiven har något gemenskap och det är olika ramar eller så väljer du likadana ramar och olika motiv. Du behöver inte heller bara ha tavlor utan kan komplettera din tavelvägg med andra inredningsdetaljer som passar in.

Låt motiven spegla din personlighet

För att ditt hem ska upplevas som genomtänkt spelar motiven helt klart en stor roll. Inredningen ska spegla din personlighet så försök att välja motiv som speglar den. Vänta hellre tills du hittar motiv som tilltalar dig än att sätta upp något halvdant.